A gluténérzékenység jelei és diagnosztizálása

A gluténérzékenység napjainkban egyre gyakoribbá válik, és sokan nem is tudják, hogy ezzel a problémával küzdenek. Mi az Apollo Medical Centernél elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legfrissebb információkat és tanácsokat nyújtsuk azoknak, akik ezzel a problémával néznek szembe. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gluténérzékenység kialakulását, tüneteit és diagnosztikai módszereit.

Mi is az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység egy immunrendszeri reakció, amely a glutén bevitelére alakul ki. A glutén egy fehérje, amely a búzában, rozsban és árpában található meg. A cöliákia egy súlyos formája a gluténérzékenységnek, amely a vékonybél károsodásához vezet, míg a nem-cöliákiai gluténérzékenység kevésbé súlyos, de hasonló tünetekkel jár.

A gluténérzékenység kialakulása

A gluténérzékenység kialakulásának pontos oka máig nem ismert. Egyes tudományos kutatások szerint genetikai hajlam állhat a háttérben, mivel a betegség gyakrabban fordul elő azokban a családokban, ahol már előfordult hasonló eset. Ezenkívül a környezeti tényezők, mint például a korai életkorban történő gluténbevezetés vagy bizonyos fertőzések, szintén hozzájárulhatnak a gluténérzékenység kialakulásához.

A táplálkozási szokások is gyakran befolyásolják a gluténérzékenység kialakulását. A modern táplálkozásban a feldolgozott élelmiszerek, amelyek magas gluténtartalommal rendelkeznek, egyre gyakoribbá váltak. Ezen túlmenően a modern búza génjei már eltérnek az ősi változatoktól, ami növelheti a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát. Az immunrendszer túlzott reakciója a gluténra, különösen ha az egyénnek genetikai hajlama van rá, tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A betegség kialakulásában a következő tényezők játszhatnak fontos szerepet:

 • Genetikai hajlam: A cöliákia esetében bizonyos génvariánsok növelik a kockázatot. Ezen génvariánsok jelenléte azonban nem garantálja a betegség kialakulását, csupán növeli annak esélyét.
 • Környezeti tényezők: Bizonyos fertőzések, például a rotavírus vagy a bélflóra egyensúlyának megváltozása elősegítheti a betegség kialakulását. Ezenkívül a korai életkorban történő gluténbevezetés vagy a túlzott higiénia is szerepet játszhat.
 • Táplálkozási tényezők: A gluténtartalmú ételek túlzott fogyasztása növelheti a kockázatot. A glutén túlzott bevitelével az immunrendszer túlzottan reagálhat, ami a bél károsodásához és gluténérzékenység kialakulásához vezethet.
 • Immunrendszeri reakció: A glutén bevitelére az immunrendszer túlzott reakciót mutat. Ez a reakció károsíthatja a vékonybél belső falát, ami tápanyagfelszívódási problémákhoz vezet.
A glutén tartalmú ételek fogyasztása elősegítheti a gluténérzékenység kialakulását.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység tünetei változatosak lehetnek és az emésztőrendszeri problémáktól a neurológiai tünetekig terjednek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

 • Emésztőrendszeri tünetek: Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Ezenkívül előfordulhat hányinger, hányás és fogyás is.
 • Bőrkiütések: A dermatitis herpetiformis egy viszkető, hólyagos bőrkiütés, ami a gluténérzékenység egyik tünete lehet.
 • Neurológiai tünetek: Fejfájás, migrén, szédülés és perifériás neuropátia (a végtagok zsibbadása vagy égő érzése).
 • Egyéb tünetek: Fáradtság, ízületi fájdalom, izomgörcsök, depresszió, szorongás és menstruációs rendellenességek.
Gluténérzékenység esetén gyakori a hasfájás, hasmentés.

A gluténérzékenység diagnosztozálása

A gluténérzékenység fizikális vizsgálata szinte lehetetlen, mivel a tünetek más betegségekkel könnyedén összetéveszthetők. A diagnózis felállításához a következő vizsgálatokra lehet szükség:

 • Vérvizsgálat: A gluténérzékenységhez kapcsolódó antitestek jelenlétének ellenőrzése a vérben. Ezen antitestek magas szintje a betegség jelenlétére utalhat.
 • Endoszkópia: A vékonybél mintavételével a bél károsodásának mértékét ellenőrizhetjük. A mintát mikroszkóp alatt vizsgálják a károsodás mértékének megállapításához.
 • Glutén megvonás teszt: A glutén bevitelével a tünetek előidézése, majd azután a gluténmentes étrenddel történő javulás megfigyelése. Ez a teszt segíthet a diagnózis megerősítésében.

A gluténérzékenység diagnosztizálásának legmegbízhatóbb és leggyakoribb módja a vérvizsgálat.

Étrendi ajánlások gluténérzékenység esetén

A gluténérzékenység kezelésének legfontosabb része a gluténmentes étrend. A következő ételeket és italokat kerülni kell:

 • Gabonafélék: Búza, rozs, árpa és ezekből készült termékek. Ezenkívül a tönkölybúza, a kamut és a spelta is glutént tartalmaz.
 • Italok: Sör, maláta és sörélesztő. Egyes alkoholos italok, például a whisky és a bor is tartalmazhatnak glutént.
 • Feldolgozott élelmiszerek: Sok feldolgozott étel rejtett glutént tartalmaz. Mindig olvassa el a címkét és keressen gluténmentes jelölést.

Apollo Medical Center és a gluténérzékenység

Az Apollo Medical Center orvosai és munkatársai elkötelezettek amellett, hogy a legjobb ellátást nyújtsák a gluténérzékenységben szenvedőknek. Ha gyanítja, hogy Önnél is kialakult a gluténérzékenység, vagy egyszerűen csak szeretne többet megtudni állapotáról, Dr. G. Kiss Gyula és Dr. Szabó Krisztina magánrendelésén a legjobb kezekben lesz. Az Apollo Medical Centerben együttérző, odafigyelő csapattal várjuk, hogy segíthessünk Önnek visszanyerni egészségét és életminőségét!

Dr. G. Kiss Gyula

Gasztroenterológus főorvos

Dr. Szabó Krisztina

Belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos

Gastroenterológia szakrendelés

Kézsebészet szakrendelés

Reumatológia

Ajakfeltöltés

Elektromágneses stimulációs kezelés

Ultrahang rendelés

Tüdőgyógyászati szakrendelés

Szemészeti szakrendelés

Röntgen képalkotó vizsgálat

Pszichiátria szakrendelés

Ortopédia szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelés

Neurológia szakrendelés

Erre a szakrendelésre jelenleg nincs szabad időpontunk!
 
Az esetlegesen felszabaduló helyekről kérjük érdeklődjön kollégánknál a

Laborvizsgálat

Urológia szakrendelés

Kardiológia szakrendelés

Immunológia szakrendelés

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

Foglalkozás-egészségügy

Fogászati szakrendelés

Endokrinológia szakrendelés

Bőrgyógyászat szakrendelés

Belgyógyászat szakrendelés

Angiológia szakrendelés

Általános sebészet