Mivel foglalkozik a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozik, beleértve a nyelőcsövet, a gyomrot, az epeutakat, a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet és a vastagbelet. A gasztroenterológusok diagnosztizálják és kezelik az emésztőrendszeri problémákat, mint például az emésztési zavarok, a gyulladásos bélbetegségek, az epekövesség, a májbetegségek és a vastagbélrák.

A leggyakoribb gasztroenterológiai vizsgálatok

Gyomortükrözés

A gyomortükrözés, vagy hivatalos nevén gasztroszkópia, egy orvosi vizsgálat, amely során egy hosszú, vékony, rugalmas csövet (gasztroszkóp) vezetnek a beteg száján keresztül a gyomorba. Ennek a csőnek az egyik végén egy apró kamera és fényforrás van, ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy lássa a gyomor és a nyelőcső belső felületét egy képernyőn. Az eszköz segítségével az orvos megvizsgálhatja a gyomornyálkahártya állapotát, felfedezheti az esetleges fekélyeket, gyulladásokat, daganatokat, vagy mintát vehet szövettani vizsgálatra. (biopszia)

A gyomortükrözés a gyomor, a nyelőcső és a vékonybél felső szakaszának betegségeinek diagnosztizálására szolgál. A vizsgálat bódításban vagy bódítás nélkül is elvégezhető. A gyömörtükrözés vizsgálat általában 20 percig tart.

A gyomortükrözés fontos diagnosztikai eszköz több okból is.

 1. Részletes képet ad: A gasztroszkópia során az orvos közvetlenül láthatja a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél felső szakaszának belső felületét, és így rögtön észreveheti az esetleges rendellenességeket.
 2. Korai diagnózis: Lehetővé teszi a gyomor és a nyelőcső betegségeinek, beleértve a gyulladásokat, fekélyeket és daganatokat, korai felismerését. A korai diagnózis sok esetben növeli a sikeres kezelés esélyét.
 3. Biopszia: A gyomortükrözés során az orvos képes mintát venni a szövetből (biopszia) további vizsgálatokhoz. A biopszia segítségével meg lehet állapítani például a rákos sejtek jelenlétét vagy a Helicobacter pylori baktériumot, amely gyomorfekélyt és gyomorrákot okozhat.
 4. Terápiás beavatkozások: A gyomortükrözés során nem csak diagnosztizálni, de kezelni is lehet bizonyos állapotokat. Például, ha a betegnek van egy gyomorvérzése, az orvos képes lehet a vérzést elállítani a gasztroszkóp segítségével.

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), egy orvosi eljárás, amelynek során egy hosszú, rugalmas csövet (kolonoszkóp) vezetnek be a végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe. A gyomortükrözéshez használt eszközhöz képest egy vastagabb eszközről van szó, amivel öblíteni és elszívni is lehet, de alapvetően ennek a berendezésnek a végén egy is kamera és fényforrás van, amely folyamatos videót közvetít a vastagbél belsejéről. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy láthassa a vastagbél állapotát.

A kolonoszkópia fő célja a vastagbélrák és annak előfordulásának megelőzése, azáltal, hogy korai szakaszban megtalálja a polipokat vagy felismer más rendellenességeket, amelyek rákká alakulhatnak. Az eljárást használják más betegségek, mint például a gyulladásos bélbetegség, a divertikulózis és a vastagbél rendellenességek diagnosztizálására is.

Mielőtt a kolonoszkópiára kerülne sor, általában egy tisztító eljárást kell végezni, ami magában foglalja a székrekedés elleni gyógyszerek és egy speciális diéta alkalmazását. Ez segít megtisztítani a vastagbelet, hogy az orvos könnyebben azonosíthassa az esetleges rendellenességeket.

A kolonoszkópia vizsgálat történhet éber vagy bódított állapotban is. Az eljárás általában 20-30 percig tart.

Gasztroenterológiai betegségek jellemző tünetei:

Nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom, mellkasi vagy gyomortáji égő fájdalom, a has legkülönbözőbb részein jelentkező görcs, fájdalom, hányinger, hányás haspuffadás, hasmenés vagy ellenkezőleg székrekedés, vér távozása a széklettel.

Betegségek:

Lisztérzékenység, refluxbetegségek, gyomor- és nyombélfekélyek, gyomor- és vastagbél polypok, vastagbéldaganat.

Az Apollo Medical Centerben elérhető vizsgálatok:

 • Gyomortükrözés (gasztroszkópia), vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)
 • Hasi és kismedencei ultrahang
 • Májfunkció laborvizsgálat.
 • Kilégzési tesztek: Helicobacter pylori teszt, H2 kilégzési teszt
 • Irritábilis bél szindróma laborvizsgálat
 • Ételintolerancia laborvizsgálat (46 étel)
 • Ételallergia laborvizsgálat (20 allergén)
 • Glutén okozta betegségek laborvizsgálata
 • Tejcukor és tejfehérje laborvizsgálat
 • Széklet vér teszt rejtett vérzés kimutatására

Orvosok

Időpontfoglaláshoz kérem kattintson az alábbi Időpontfoglalás gombra, majd a felugró ablakban válassza ki a megfelelő szolgáltatást és időpontot.

Dr. G. Kiss Gyula

Gasztroenterológus főorvos

Dr. Szabó Krisztina

Belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos

Árak

Gasztroenterológia szakrendelésünkön az alábbi szolgáltatások vehetőek igénybe.

SzolgáltatásÁr
Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat15.000 Ft
Vastagbéltükrözés60.000 Ft
Vastagbéltükrözés bódításban100.000 Ft
Gyomortükrözés50.000 Ft
Gyomortükrözés bódításban90.000 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés110.000 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés bódításban140.000 Ft

Gastroenterológia szakrendelés

Kézsebészet szakrendelés

Reumatológia

Ajakfeltöltés

Elektromágneses stimulációs kezelés

Ultrahang rendelés

Tüdőgyógyászati szakrendelés

Szemészeti szakrendelés

Röntgen képalkotó vizsgálat

Pszichiátria szakrendelés

Ortopédia szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelés

Neurológia szakrendelés

Erre a szakrendelésre jelenleg nincs szabad időpontunk!
 
Az esetlegesen felszabaduló helyekről kérjük érdeklődjön kollégánknál a

Laborvizsgálat

Urológia szakrendelés

Kardiológia szakrendelés

Immunológia szakrendelés

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

Foglalkozás-egészségügy

Fogászati szakrendelés

Endokrinológia szakrendelés

Bőrgyógyászat szakrendelés

Belgyógyászat szakrendelés

Angiológia szakrendelés

Általános sebészet