Vastagbéltükrözés – A vizsgálat menete lépésről lépésre

A vastagbéltükrözés, vagy kolonoszkópia, a gasztroenterológia egyik legfontosabb orvosi vizsgálata, mely a vastagbél belső felületének áttekintésére, vizsgálatára szolgál. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően időben felismerhetők a bélrendszeri problémák, például a gyulladás, fekélyek, polipok, és a korai stádiumú daganatok. Lássuk lépésről lépésre, hogy mire számíthat, ha vastagbéltükrözésre készül!

A vastagbéltükrözésre való felkészülés

Konzultáció az orvossal

Mielőtt a vastagbéltükrözésre kerülne sor, mindenképpen egyeztetnie kell gasztroenterológia szakrendelésünkön egy gasztroenterológus szakorvossal. A konzultáción tájékoztatást kap a vizsgálat menetéről, és megbeszélhetik az esetleges kockázatokat. Fontos tisztázni, hogy milyen gyógyszereket szed, és az orvos tájékoztatja Önt arról, ha esetleg valamelyik gyógyszert szüneteltetnie kell.

Étrend és gyógyszeres előkészítés

Vastagbéltükrözés előtt az orvos általában egy speciális diétát ír elő, ami általában rostszegény és könnyen emészthető ételekből áll. A vizsgálat előtt 1-2 nappal hashajtókat is szedni kell, hogy a belek üresek és tiszták legyenek a vizsgálat idejére. Fontos a megfelelő hidratálás is, hiszen a hashajtók dehidratálhatják a szervezetet.

A vizsgálat napja

Bejelentkezés és adminisztráció

A vizsgálat napján kérjük időben érkezzen meg klinikánkra! A recepción kitölti a szükséges dokumentumokat, valamint minden felmerülő kérdését megválaszolják!

A vizsgálat előkészítése

A vizsgálat előtt át kell öltöznie egy speciális kórházi öltözetbe, majd az orvos felvilágosítja a vizsgálat menetéről.

Pozíció: A beteget általában oldalra fektetik, gyakran a bal oldalára, a térdek felhúzva a mellkas felé. Ez a pozíció megkönnyíti a kolonoszkóp bevezetését és elősegíti a vastagbél elérését.

Érzéstelenítés és bódítás: Vizsgálatunk egyaránt elérhető bódításban vagy bódítás nélkül. Korábbi pácienseink véleménye alapján minden betegünknek ajánljuk a bódítást, mivel ez csökkenti a kellemetlenséget és segít ellazulni.

Orvosi illusztráció a vastagbélről, bélrendszeri problémákról.

A vastagbéltükrözés folyamata

A kolonoszkóp bevezetése

Az orvos óvatosan vezeti be a kolonoszkópot a végbélnyíláson keresztül. A kolonoszkóp egy hosszú, rugalmas cső, melynek végén egy kis kamera és fényforrás található. Az eszköz képes levegőt fújni a bélbe, hogy jobban láthatóvá tegye a bél falát.

A vastagbél vizsgálata

A kamera által továbbított képek megjelennek egy monitoron, amit az orvos használ a vastagbél belső felületének vizsgálatához. Az orvos lassan halad a vastagbél mentén, és alaposan megvizsgálja annak falát. Ebben a szakaszban az orvos észlelheti a polipokat, fekélyeket vagy egyéb eltéréseket.

Mintavétel és polipeltávolítás

Ha az orvos polipokat vagy egyéb szöveti eltéréseket észlel, a kolonoszkópon keresztül mikro-eszközöket vezethet be az elváltozáshoz, hogy mintákat vegyen vagy polipokat távolítson el. A mintavétel és polipeltávolítás általában nem fájdalmas.

A kolonoszkóp eltávolítása

Miután az orvos befejezte a vastagbél vizsgálatát és szükség szerint mintákat vett, óvatosan eltávolítja a kolonoszkópot.

A kolonoszkópia utáni időszak

Felépülés és távozás

A vizsgálat után rövid ideig pihennie kell a klinikánkon, különösen, ha a vizsgálat bódításban történt. Szerencsére kellemesen berendezett pihenőszobánk van, ahol tökéletesen kipihenheti a vizsgálat fáradalmait. Fontos, hogy a vizsgálat után ne vezessen autót, lehetőleg előre gondoskodjon a hazajutásról.

Eredmények és utánkövetés

A vizsgálat után az orvos megbeszéli önnel az elsődleges eredményeket, majd tájékoztat az esetlegesen szükséges további vizsgálatokról vagy kezelésekről. Ha a beavatkozás során mintavétel is történt, azokat elküldjük laboratóriumi vizsgálatra, és az eredményekről később tájékoztatjuk.

Az Apollo Medical Center ápolási osztálya, ahol a betegek vastabéltükrözés után pihennek.
A vizsgálat után egy rövid ideig pihennie kell.

Válassza a gyógyulást, foglaljon időpontot gasztroenterológia szakrendelésünkre!

Időpontfoglaláshoz kérem kattintson az alábbi Időpontfoglalás gombra, majd a felugró ablakban válassza ki a megfelelő szolgáltatást és időpontot.

Dr. G. Kiss Gyula

Gasztroenterológus főorvos

Dr. Szabó Krisztina

Belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos

Árak

Gasztroenterológia szakrendelésünkön az alábbi szolgáltatások vehetőek igénybe.

SzolgáltatásÁr
Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat15.000 Ft
Vastagbéltükrözés60.000 Ft
Vastagbéltükrözés bódításban100.000 Ft
Gyomortükrözés50.000 Ft
Gyomortükrözés bódításban90.000 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés110.000 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés bódításban140.000 Ft

Gastroenterológia szakrendelés

Kézsebészet szakrendelés

Reumatológia

Ajakfeltöltés

Elektromágneses stimulációs kezelés

Ultrahang rendelés

Tüdőgyógyászati szakrendelés

Szemészeti szakrendelés

Röntgen képalkotó vizsgálat

Pszichiátria szakrendelés

Ortopédia szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelés

Neurológia szakrendelés

Erre a szakrendelésre jelenleg nincs szabad időpontunk!
 
Az esetlegesen felszabaduló helyekről kérjük érdeklődjön kollégánknál a

Laborvizsgálat

Urológia szakrendelés

Kardiológia szakrendelés

Immunológia szakrendelés

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

Foglalkozás-egészségügy

Fogászati szakrendelés

Endokrinológia szakrendelés

Bőrgyógyászat szakrendelés

Belgyógyászat szakrendelés

Angiológia szakrendelés

Általános sebészet