Az inkontinencia okai, típusai, kezelései lehetőségei

Az inkontinencia, vagy más néven vizelet- vagy székletinkontinencia, egy olyan állapot, amelyben az érintett nem képes teljes mértékben kontrollálni a vizelet- vagy székletürítést. Az Apollo Medical Centerben minden nap találkozunk ezzel a problémával, hiszen kiemelt szolgáltatásunk az Elektromágneses Stimulációs Kezelés, ami az inkontinenciát mágneses terápiával gyógyítja.

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia kialakulásának több oka is lehet, és ezek az okok gyakran összefüggnek az életkorral, az életmóddal és egyéb egészségügyi állapotokkal. Egyes esetekben a húgyhólyag vagy a hólyagzáró izmok gyengesége vezet a problémához, ami például a terhesség, a szülés, a menopauza vagy bizonyos műtétek, mint a prosztataműtét következménye lehet. A húgyhólyag túlzott aktivitása is gyakori oka az inkontinenciának. Ezt az állapotot gyakran idegrendszeri betegségek, mint a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex, illetve húgyúti fertőzések is előidézhetik, ami tovább növeli az inkontinencia kialakulásának esélyét.

Az inkontinencia kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a vízhajtók, a magas vérnyomás elleni gyógyszerek, az antipszichotikumok és az antihisztaminok. A túlzott alkohol- vagy koffeinbevitel, a krónikus köhögés, a székrekedés, valamint az elhízás is növelheti az inkontinencia kialakulásának kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy az inkontinencia nem csupán az öregedés természetes velejárója, hanem gyakran kezelhető állapot, amelynek hátterében konkrét okok állnak.

Az inkontinencia nem csak időskorban fordul elő.

Az inkontinencia típusai

 • Stressz inkontinencia: Ez az inkontinencia leggyakoribb formája, különösen nők körében. Olyan helyzetekben jelentkezik, amikor a hasi nyomás megnő, például köhögéskor, nevetéskor, tüsszentéskor vagy fizikai aktivitás, mint az emelés során. A hólyagzáró izmok gyengesége miatt a hólyag nem tudja megtartani a vizeletet ezekben a helyzetekben.
 • Sürgősségi inkontinencia: Ezt az állapotot a hólyag túlzott aktivitása okozza. Az érintettnek hirtelen, ellenállhatatlan vágya támad a vizelésre, és nem képes visszatartani a vizeletet. Gyakran éjszaka is jelentkeznek a tünetek.
 • Kevert inkontinencia: Ebben az esetben a stressz és a sürgősségi inkontinencia tünetei egyaránt megjelennek az érintettnél. Ez azt jelenti, hogy az illető nem csak a fizikai megterhelés során, hanem váratlanul is veszít vizeletet.
 • Csepegő inkontinencia: Ez a típusa az inkontinenciának akkor jelentkezik, amikor a hólyag nem ürül ki teljesen, és kis mennyiségű vizelet csepeg. Gyakran a prosztata megnagyobbodása vagy egyéb húgyúti elzáródások eredményeként alakul ki, főként férfiaknál.
 • Funkcionális inkontinencia: Ebben az esetben a hólyag működése normális, de fizikai vagy mentális akadályok miatt az érintett nem jut el időben a WC-hez. Gyakran időskorúaknál vagy mozgássérülteknél fordul elő.
 • Túlfolyó inkontinencia: Ezt az inkontinencia típust a hólyag nem megfelelő ürítése okozza. A hólyag túltelítődik, és a vizelet kis mennyiségben, csepegve távozik. A túlfolyó inkontinencia gyakran a hólyagizmok gyengesége vagy a húgycső elzáródása miatt alakul ki. Ezen kívül bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat. A tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, a nehézkes vizelés, valamint az, hogy az érintett úgy érzi, a hólyagja sosem ürül ki teljesen.
 • Reflex inkontinencia: Ebben az esetben az érintett nem érez vizelési ingert, mégis váratlanul veszít vizeletet. A reflex inkontinencia oka gyakran idegrendszeri károsodás, például gerincsérülés vagy bizonyos idegrendszeri betegségek, mint a sclerosis multiplex. Az érintett nem érzékeli a hólyag telítődését, és a hólyag reflexszerűen, váratlanul ürül, anélkül, hogy az illetőnek bármilyen előzetes vizelési ingere lenne.

Minden esetben fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés, hogy az érintettek visszanyerhessék életminőségüket.

Az Apollo Medical Center urológia szakrendelésén diagnosztizáljuk, elektromágneses stimulációs kezelésen pedig a fájdalommentesen kezeljük az inkontinenciát!

Sokan nem tudják, de az inkontinencia gyógyítható!

Diagnosztikai módszerek

A pontos diagnózis érdekében Dr. Csorba Judit és Dr. Szűcs Miklós, az Apollo Medical Center urológus szakorvosai többféle vizsgálatot is alkalmazhatnak. Az inkontinencia diagnosztizálása első lépésként egy alapos orvosi kikérdezéssel kezdődik, amely során az orvos részletesen tájékozódik a beteg tüneteiről, azok gyakoriságáról és időtartamáról. A kikérdezés során az orvos érdeklődhet az életmódi szokások, a bevitt folyadék és étel mennyiségéről és minőségéről, valamint a gyógyszeres kezelésekről is. Ezen kívül fontos információt nyújthat egy vizelési napló, amelyben a beteg rögzíti a vizelések időpontjait, gyakoriságát és a vizelet mennyiségét.

A kikérdezést követően fizikai vizsgálatra is sor kerülhet, amely során az orvos megvizsgálja a hasi és a medencei területet, valamint a húgyúti rendszert. Ezen kívül vizeletvizsgálatot is végzünk, amely segítségével kizárhatók a húgyúti fertőzések vagy más betegségek. Speciális esetekben további vizsgálatokra, például ultrahangra, urodinamikai vizsgálatra vagy cystoszkópiára is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése személyre szabott, és függ a betegség típusától, súlyosságától és az érintett egyéni körülményeitől.

 • Életmód változtatások: Az egyszerű életmódbeli változtatások, mint a koffein- és alkoholbevitel csökkentése, a folyadékbevitel időzítése vagy a speciális medencealapi torna, sok esetben már jelentős javulást eredményezhetnek. A súlycsökkenés is segíthet azoknál, akiknél az elhízás okozza vagy súlyosbítja az inkontinencia tüneteit.
 • Gyógyszeres kezelés: Bizonyos típusú inkontinencia esetén gyógyszerekkel is csökkenthetők a tünetek. Például az antikolinerg gyógyszerek a hólyag túlzott aktivitását csökkenthetik, míg az alfa-blokkolók a prosztata okozta vizelési problémákat enyhíthetik.
 • Műtéti beavatkozások: Amennyiben az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelés nem hoznak eredményt, műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. A műtéti eljárások közé tartozik például a hólyagzáró izmok megerősítése, a hólyag emelése vagy a prosztata műtét.
 • Orvosi eszközök: Nők esetében a hüvelyi gyűrűk vagy pesszáriumok segíthetnek a stressz inkontinencia kezelésében, míg a férfiaknál speciális eszközök, mint az uréter zárók, alkalmazhatók.
 • Fizikoterápia: A medencefenék izmainak erősítése érdekében végzett speciális gyakorlatok segíthetnek az inkontinencia kezelésében. Egy képzett fizioterapeuta irányításával végzett gyakorlatok hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítésében.
 • Elektromágneses stimulációs kezelés: Az elektromágneses stimuláció során egy speciális készüléket használunk, amely elektromágneses impulzusokat bocsát ki. Ezek az impulzusok célzottan a medencefenék izmaira hatnak, serkentve azok összehúzódását. A rendszeres stimuláció eredményeként az izmok erősebbé és rugalmasabbá válnak, ami hozzájárul az inkontinencia tüneteinek csökkenéséhez vagy teljes megszűnéséhez. A kezelés fájdalommentes, és általában jól tolerálható a betegek számára. Emellett a kezelés gyors és hatékony, és már néhány alkalom után is érezhető a javulás.

Az inkontinencia kezelések során fontos a rendszeres kontrollvizsgálat, hogy a kezelés hatékonyságát folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az Apollo Medical Center EXMI kezelése teljesen fájdalommentes.

Az Apollo Medical Center szerepe az inkontinencia gyógyításában

Az inkontinencia komoly életminőségi problémákat okozhat az érintettek számára, de fontos tudni, hogy nem kell egyedül küzdeni ezzel a problémával. Tapasztalatunk, szakértelmünk és a betegekkel való együttműködésünk révén célunk, hogy mindenki visszanyerhesse életminőségét és önbizalmát!

Ha Ön vagy szerette is inkontinencia tüneteit tapasztalja, ne habozzon! Forduljon hozzánk bizalommal, és foglaljon időpontot Dr. Csorba Judithoz vagy Dr. Szűcs Miklóshoz, hogy közösen megtaláljuk a legmegfelelőbb kezelési módot.

Dr. Csorba Judit

Urológus szakorvos

Elektromágneses stimulációs kezelés

Urológia szakrendelés

Elektromágneses stimulációs kezelés

Kézsebészet szakrendelés

Reumatológia

Ajakfeltöltés

Ultrahang rendelés

Tüdőgyógyászati szakrendelés

Szemészeti szakrendelés

Röntgen képalkotó vizsgálat

Pszichiátria szakrendelés

Ortopédia szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelés

Neurológia szakrendelés

Erre a szakrendelésre jelenleg nincs szabad időpontunk!
 
Az esetlegesen felszabaduló helyekről kérjük érdeklődjön kollégánknál a

Laborvizsgálat

Kardiológia szakrendelés

Immunológia szakrendelés

Gastroenterológia szakrendelés

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

Foglalkozás-egészségügy

Fogászati szakrendelés

Endokrinológia szakrendelés

Bőrgyógyászat szakrendelés

Belgyógyászat szakrendelés

Angiológia szakrendelés

Általános sebészet